marți, 13 ianuarie 2015

Prezentarea Podisului Mehedinti

   Podisul Mehedinti este unic in tara deoarece s-a format prin incretirea scoartei (la fel ca muntii) in ultimele faze ale orogenezei alpine. Acesta este cel mai mic din tara ca suprafata dar are o altitudine ridicata pentru forma sa relief (altitudinea maxima : 800m).

   In aceasta unitate de relief se afla cele mai multe rezervatii naturale din Romania mai ales in ''Podul natural'' si ''Padurea de liliac'' de la Ponoarele. Aici populatia este numeroasa in depresiunile Severin si Bahna cu densitati de 100-150 loc/km 2 in rest 25-50 loc/km 2.



Clima este temperat-continentală, caracteristică dealurilor înalte, cu influențe slabe submediteraneene, respectiv cu ploi de toamnă și ierni blânde. Temperatura medie anuală este cuprinsă între 8-10°C, mai ridicată în sud, înscriindu-se în zonele cu cele mai ridicate valori de temperatură din țară. Precipitațiile însumează 700-800mm anual, iar vanturile specifice sunt Austrul și fenomenele de Foehn.

Prezentarea Muntilor Mehedinti

   Munții Mehedinți sunt o grupă muntoasă a Munților Retezat-Godeanu aparținând de lanțul muntos al Carpaților Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful lui Stan, având 1.466 m.

   Localizare:  Munții Mehedinți se află în partea sud-vestică a Carpaților Meridionali, în grupa Retezat - Godeanu. Au o orientare NE-SV și sunt mărginiți la vest și sud-vest de Valea Cernei, la nord-est de Valea Motrului și la est și sud – est de Podișul Mehedinți.


   Relief:  Munții Mehedinți sunt reprezentați printr-o culme unică, masivă cu aspect de bloc, care domină atât Valea Cernei cât și Podișul Mehedinți. Dețin înălțimi înregistrate între 1000 și 1500 de m (dominate de câteva înălțimi proeminente: Piatra Cloșani - 1421 m , Pietrele Albe - 1336 m, Domogled - 1105 m, Vârful lui Stan - 1466 m). Sunt fragmentați de văi scurte dar foarte puternic adâncite: Motru Sec, Râmnuța Vânătă, Râmnuța Mare, Arsasca, Țesna, Cociu. Caracteristic pentru întreaga unitate este relieful carstic. Prezența calcarelor pe grosimi apreciabile, gradul pronunțat de tectonizare, lipsa unei alte cuverturi protectoare și cantitatea mare de precipitații generează o varietate teritorială a reliefului carstic în zonă. Astfel, unitatea prezintă numeroase forme exocarstice și endocarstice (relieful carstic din bazinul Cernei cuprinde peste 100 peșteri).

Podul natural de la Ponoarele

Podul de la Ponoarele din Mehedinti cunoscut si ca Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural din Romania care sa format prin surparea tavanului. Cu toate acestea este singurul pod natural unde traficul rutier este deschis.

 

   Numele de Podul lui Dumnezeu a fost dat deoarece multi oameni au cazut cu masina de pe pod, dar nimeni nu a murit. Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Sunt multe legende despre construirea acestui pod. Una este aceea ca acolo locuia Dracul, oamenii rugandu-se sa scape de acesta Dumnezeu a lovit cu palma tavanul pesterii, dar Dracul a scapat pe cealalta gura a pesterii. Alta este aceea ca Dumnezeu a facut acest pod pentru a trece Sf Nicodim prin Tismana. Dar cea mai interesanta legenda este aceea ca podul a fost construit chiar de Hercule.